Een sollicitatiebrief is vaak het eerste wat een werkgever van jou te zien krijgt. Het is jouw kans om jezelf te presenteren, je vaardigheden en ervaring te benadrukken en de werkgever te overtuigen waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de functie. In deze handleiding van Vormend.nl zullen we antwoord geven op de vraag hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Inclusief voorbeelden en tips om je te helpen opvallen in de stapel sollicitaties.

Stap 1. Begin met een sterke introductie

De openingsparagraaf van je sollicitatiebrief is van cruciaal belang. Hier wil je de aandacht van de lezer grijpen en direct laten zien waarom jij geschikt bent voor de functie. Start met een beleefde begroeting en vermeld waar je de vacature hebt gevonden.

Bijvoorbeeld: “Geachte [naam van de werkgever/recruiter], Na het lezen van de vacature op [naam van de website/krant], ben ik enthousiast om mijn interesse in de functie van [functietitel] bij [bedrijfsnaam] te uiten.”

Stap 2. Personaliseer je brief

Werkgevers ontvangen vaak tientallen sollicitatiebrieven, dus het is belangrijk dat jouw brief opvalt. Pas de brief aan de specifieke functie en het bedrijf aan. Vermijd algemene, clichématige zinnen en benadruk in plaats daarvan waarom juist jij goed bij dit bedrijf en deze functie past. Doe onderzoek naar het bedrijf en laat zien dat je begrijpt wat ze doen en waarom je daar wilt werken.

Stap 3. Benadruk je vaardigheden en ervaring

De kern van je sollicitatiebrief moet bestaan uit een overzicht van je relevante vaardigheden en ervaring. Verbind deze direct met de eisen en verantwoordelijkheden die in de vacature zijn genoemd. Gebruik concrete voorbeelden om te laten zien hoe je in het verleden succesvol bent geweest in soortgelijke taken.

Voorbeeld: “Mijn ervaring als [vorige functie] heeft mijn vermogen om effectief [specifieke taak] aan te pakken aanzienlijk verbeterd. Bij [vorige werkgever] was ik verantwoordelijk voor [specifieke prestatie], wat resulteerde in [meetbaar resultaat].”

Stap 4. Schrijf je sollicitatiebrief beknopt en to the point

Werkgevers hebben vaak weinig tijd om sollicitatiebrieven te lezen, dus het is belangrijk om beknopt en to the point te zijn. Houd je brief bij voorkeur op één pagina en vermijd overbodige details. Master je mindset en focus op wat echt relevant is voor de functie waarvoor je solliciteert.

Stap 5. Sluit af met enthousiasme en actie

Eindig je sollicitatiebrief met een sterke afsluiting. Herhaal je enthousiasme voor de functie en het bedrijf en geef aan dat je graag de mogelijkheid zou willen hebben om je sollicitatie verder te bespreken tijdens een gesprek. Vergeet niet om je contactgegevens te vermelden.Voorbeeld: “Ik kijk ernaar uit om mijn enthousiasme en vaardigheden verder toe te lichten tijdens een persoonlijk gesprek. Ik ben bereikbaar op [jouw telefoonnummer] en [jouw e-mailadres]. Dank u voor uw tijd en overweging.”

Sollicitatie brief voorbeeld:

(Deze voorbeeldsollicitatiebrief dient als een sjabloon dat je kunt aanpassen aan je eigen situatie, ervaring en de specifieke functie waarvoor je solliciteert. Pas de details aan om ze beter te laten passen bij jouw achtergrond en de eisen van de vacature.)

Voorbeeld: Hoe schrijf je een sollicitatiebrief

[Je Naam]
[Je Adres]
[Je Telefoonnummer]
[Je E-mailadres]

[Datum]

[Naam van de Ontvanger]
[Naam van het Bedrijf]
[Adres van het Bedrijf]

Geachte [Naam van de Ontvanger],

Na het lezen van de vacature op [Naam van de Website/Krant] ben ik enthousiast om mijn interesse in de functie van [Functietitel] bij [Bedrijfsnaam] te uiten. Met mijn [aantal jaren] ervaring in [Vakgebied] en mijn bewezen track record in [Relevante Vaardigheden], ben ik ervan overtuigd dat ik een waardevolle aanvulling zou zijn op uw team.

In mijn vorige rol als [Vorige Functietitel] bij [Vorige Werkgever], heb ik uitgebreide ervaring opgedaan in het succesvol [Beschrijving van Specifieke Taken]. Bijvoorbeeld, ik was verantwoordelijk voor het implementeren van een nieuw [Project/Proces], wat resulteerde in een [meetbaar resultaat zoals kostenbesparingen of efficiencyverbeteringen]. Deze ervaring heeft mijn vermogen om [Relevante Vaardigheid] toe te passen versterkt, wat ik zie als een waardevolle troef voor uw team.

Wat mij aantrekt in [Bedrijfsnaam] is de nadruk op [Specifieke Waarde of Project van het Bedrijf]. Ik ben onder de indruk van uw toewijding aan [Bedrijfswaarde of Doel] en ik ben enthousiast over de mogelijkheid om bij te dragen aan de voortdurende groei en innovatie van uw organisatie.

Mijn [andere relevante vaardigheden, zoals communicatieve vaardigheden, teamwerk, etc.] stellen me in staat effectief samen te werken met collega’s en stakeholders op alle niveaus. Bovendien ben ik bekend met [Relevante Software of Technologie] en ben ik in staat snel nieuwe systemen aan te leren.

Ik kijk er naar uit om mijn enthousiasme en mijn toewijding aan [Bedrijfsnaam] verder te bespreken tijdens een persoonlijk gesprek. Ik ben beschikbaar op [jouw telefoonnummer] en [jouw e-mailadres].

Dank u voor uw tijd en overweging. Ik waardeer de kans om te solliciteren naar deze positie en ben ervan overtuigd dat mijn vaardigheden en ervaring goed aansluiten bij de behoeften van [Bedrijfsnaam].

Met vriendelijke groet, [Je Volledige Naam]

Het schrijven van een effectieve sollicitatie brief

Een effectieve sollicitatiebrief is een essentieel onderdeel van het sollicitatieproces. Door je brief te personaliseren, je vaardigheden en ervaring te benadrukken en beknopt te blijven, vergroot je de kans dat je opvalt bij werkgevers. Gebruik de bovenstaande sollicitatietips en voorbeelden als richtlijnen bij het opstellen van jouw sollicitatiebrief en zet een belangrijke stap in de richting van jouw droombaan. Veel succes!

Uitgenodigde op sollicitatie? Lees dan ook: Tips voor een succesvolle sollicitatie

Veelgestelde vragen

Een sollicitatiebrief moet bij voorkeur kort en beknopt zijn, idealiter niet langer dan één pagina. Werkgevers hebben vaak beperkte tijd om brieven te lezen, dus focus op de meest relevante informatie.

Ja, het is sterk aan te raden om elke sollicitatiebrief aan te passen aan de specifieke functie en het bedrijf. Personalisatie toont aan dat je moeite hebt gedaan om de organisatie te begrijpen en benadrukt waarom jij geschikt bent voor die specifieke rol.

Vermijd clichés, zoals “Ik ben een harde werker” zonder verdere onderbouwing. Ook moet je overdreven formeel taalgebruik vermijden. Wees helder, beknopt en gebruik actieve zinnen.

Als je weinig werkervaring hebt, focus dan op je opleiding, stages, vrijwilligerswerk en andere relevante activiteiten. Benadruk overdraagbare vaardigheden, zoals teamwork, communicatie en probleemoplossend vermogen.

Nee, vermijd herhalingen. De sollicitatiebrief is bedoeld om dieper in te gaan op bepaalde aspecten van je achtergrond en ervaring. Concentreer je op aanvullende informatie die niet al in je cv staat.

Similar Posts